domingo, 28 de octubre de 2012

REFERENT A LES TIC, QUE TROBEM A LA NORMATIVA? ES SUFICIENT? REALMENT ES COMPLEIX?



Aquesta entrada està dedicada a l'anàlisi de la normativa que regula el currículum de l'educació infantil a nivell estatal i específic de les Illes Balears en vers les noves tecnologies.
A continuació es presenta un recull de tots aquests apartats on es menciona la importància d'integrar les noves tecnologies a l'educació. Tot seguit es contestaran les preguntes formulades on exposo la meva opinió en vers si crec que és suficient tot el que a aquests documents es mencione referent al tema i si considero que tot això que es diu a la normativa es du a terme als centres.

Document 1
BOE núm. 5 Sábado 5 enero 2008
I. Disposiciones generales
MINISTERIO DE EDUCACIÓN Y CIENCIA
222. ORDEN ECI/3960/2007, de 19 de diciembre, por la que se establece el currículo y se regula la ordenación de la educación infantil.
Artículo 5. Áreas.
  1. En el segundo ciclo se iniciará el aprendizaje de la lectura y la escritura en función de las características y de la experiencia de cada niño, se propiciaran experiencias de iniciación temprana en habilidades numéricas básicas, en las tecnologías de la información y la comunicación y en la expresión plástica y musical.
ANEXO I
ÁREAS DE LA ETAPA DE EDUCACIÓN INFANTIL
Área 2. Conocimiento del entorno
La importancia de las tecnologías como parte de los elementos del entorno aconseja que niñas y niños identifiquen el papel que éstas tienen en sus vidas, interesándose por su conocimiento e iniciándose en su uso como medio de expresión, comunicación y conocimiento.
Área 3. Lenguajes: comunicación y representación
Las diferentes formas de comunicación y representación que se integran en esta área son: el lenguaje verbal, el lenguaje artístico, el lenguaje corporal, el lenguaje audiovisual y de las tecnologías de la información y la comunicación.
El lenguaje audiovisual y de las tecnologías de la información y la comunicación presentes en la vida infantil, requieren un tratamiento educativo que, a partir del uso apropiado y significativo, inicie a niñas y niños en la comprensión de los mensajes audiovisuales y su utilización ajustada y creativa.
Contenidos
Segundo ciclo.
Bloque 2. Lenguaje audiovisual y tecnologías de la información y la comunicación.
Iniciación en el uso de instrumentos tecnológicos como ordenador, periféricos, cámara o reproductores de sonido e imagen, como facilitadores de la comunicación.
Exploración del teclado y el ratón del ordenador y experimentación de su uso para realizar actividades apropiadas como escribir su nombre, rellenar calendarios, agendas, mensajes, carteles, dibujar, transformar imágenes o jugar.
Visionado de producciones audiovisuales como películas, videos o presentaciones de imágenes. Valoración crítica de sus contenidos y de su estética.
Distinción progresiva entre la realidad y representación audiovisual.
Toma progresiva de conciencia de la necesidad de un uso moderado, crítico y significativo de los medios audiovisuales y de las tecnologías de la información y la comunicación.
Utilización de producciones audiovisuales y de las tecnologías la información y la comunicación para el acercamiento a la lengua extranjera.
ANEXO II
ORIENTACIONES METODOLÓGICAS Y PARA LA EVALUACIÓN
[...] la introducción de una lengua extranjera en el segundo ciclo de la etapa debe hacerse en relación con el resto de contenidos, utilizando esta lengua para vehicular aprendizajes que resulten familiares a niños y niñas. Del mismo modo, las tecnologías deben utilizarse al servicio de aquellas unidades o proyectos en las que se organiza la docencia, para diversificar los aprendizajes, para expresarse y comunicarse utilizando los lenguajes actuales o para la aproximación a la lectura y la escritura con un sentido funcional y significativo vinculado a su vida cotidiana.
La organización de los espacios y del tiempo.
Para el segundo ciclo conviene disponer de áreas diferenciadas de actividad, como, por ejemplo los rincones, orientadas hacia la consecución de aprendizajes diversos relacionados con el juego simbólico, las construcciones, la expresión artística, las tecnologías, las habilidades matemáticas o el lenguaje. Ello estimulará la interacción infantil, facilitará la actividad mental, la planificación y la toma de decisiones de manera autónoma y permitirá atender a la diversidad.
La Educación Infantil, una tarea compartida.
[...] resulta especialmente necesario que el equipo docente busque la manera más adecuada a cada contexto de dar a conocer y compartir con las familias el modelo educativo. Para ello es esencial el diálogo, la comunicación y el establecer cauces y formas de participación de las familias en el centro y de relación entre padres y educadores. En este sentido las tecnologías ofrecen nuevas posibilidades para que las familias obtengan y aporten información, por ejemplo, a través de las páginas Web de los centros escolares.


Document 2

Decret 71/2008, de 27 de juny, pel qual s’estableix el currículum de l’educació infantil a les Illes Balears
Els reptes del món canviant en què ens trobam fan que sigui necessari assentar els fonaments que permetran accedir a la informació als infants, estimulant-los a mantenir la inclinació per aprendre durant tota la vida. D’aquí la importància d’iniciar els infants també en el món de la lectura i de l’escriptura, en una llengua estrangera i en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, a més de fomentar les experiències d’iniciació primerenca en l’expressió artística, visual i musical i la iniciació, desenvolupament i adquisició d’habilitats lògiques i numèriques.
DECRET
Article 4. Objectius
L’educació infantil ha de contribuir a desenvolupar en els infants les capacitats que els permetin:
f) Desenvolupar habilitats comunicatives en diferents llenguatges i formes d’expressió:
  • Iniciar-se en les habilitats relacionades amb les tecnologies de la informació i de la comunicació.
Article 8. Currículum
  1. Els centres escolars, en la planificació i el tractament de les activitats educatives, han de treballar de manera global la comprensió i l’expressió oral, la lectura, l’escriptura i les experiències d’iniciació en habilitats lògiques i numèriques, en les tecnologies de la informació i de la comunicació i en el llenguatge visual, corporal, artístic i musical, així com els hàbits i les conductes que faciliten el desenvolupament integral dels infants i la seva incorporació a l’escolaritat obligatòria.
ANNEX
ÀREA DE CONEIXEMENT DE L’ENTORN
Introducció
La importància de les tecnologies com elements de l’entorn i que al mateix temps ens ajuden a descobrir-lo i interpretar-lo fan aconsellable que els infants identifiquin el paper que juguen en les seves vides, interessant-se pel seu coneixement i iniciant-se en el seu ús.
ÀREA DE LLENGUATGES: COMUNICACIÓ I REPRESENTACIÓ
Introducció
Les diferents formes de comunicació i representació que s’integren en aquesta àrea són: el llenguatge corporal, el llenguatge verbal, el llenguatge artístic, el llenguatge audiovisual i de les tecnologies de la informació i de la comunicació.
En tots ells l’infant haurà d’acomodar els codis propis de cada llenguatge a les seves intencions comunicatives, aproximant-se a un ús cada cop més personal i creatiu d’aquests llenguatges.
El llenguatge audiovisual i les tecnologies de la informació i la comunicació estan molt presents en la vida infantil. Des de ben petits, els infants han de viure les produccions audiovisuals amb els adults i amb els seus companys.
Han de descobrir que les imatges i els sons, com les paraules, expliquen històries que han d’interpretar progressivament, i han d’utilitzar imatges, sons i paraules per a construir missatges.
A través de les narracions d’històries i del diàleg amb els adults l’infant aprendrà a diferenciar el món imaginari del real. En aquest àmbit adquireix rellevància l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació .
Objectius generals
  1. Iniciar-se en la utilització de les tecnologies de la comunicació i la informació com a recurs d’aprenentatge i recerca, d’expressió i de joc, fent-ne un ús cada cop més responsable i crític.
Primer cicle
Continguts
Bloc 2. Llenguatge audiovisual i tecnologies de la informació i la comunicació
  • Iniciació en l’ús d’alguns instruments tecnològics senzills.
  • Aproximació i interès per la interpretació de relats orals produïts per mitjans audiovisuals (produccions audiovisuals: pel·lícules, dibuixos animats…).
Segon cicle
Continguts
Bloc 2. Llenguatge audiovisual i tecnologies de la informació i la comunicació
  • Iniciació en l’ús d’alguns instruments tecnològics com a elements de comunicació (ordinador, càmera, reproductors de so i d’imatge).
  • Presa progressiva de consciència de la necessitat d’un ús moderat i selectiu dels mitjans audiovisuals i de les tecnologies de la informació i la comunicació.
  • Aproximació i interès per la interpretació de missatges, textos i relats orals produïts per mitjans audiovisuals (produccions audiovisuals: pel·lícules, dibuixos animats, videojocs, CD Rom, jocs d’ordinador), distingint progressivament entre la realitat i la representació i valorant de forma cada cop més crítica els seus continguts i la seva estètica.


Què ens diu la normativa de les TIC's?
Com podem comprovar, tant l'Ordre ECI, com al Currículum de les Illes Balears, la importància de les noves tecnologies no passa desapercebuda. Podem veure a diferents apartats com les noves tecnologies es contemplen com un mitja de comunicació més que ha de ser present a la vida dels infants, es comparat amb el llenguatge, la lectura i la escriptura com un recurs més que cal potenciar a la vida escolar, contemplant aquestes com elements més de l'entorn immediat.
Tenint en compte aquesta presència real, es proposa el tractament de les mateixes a partir d'un us apropiat i significatiu per tal d'iniciar al nen en la comprensió dels missatges que aquestes els aporten i alhora aprenguin a fer un us ajustat i creatiu que els proporcioni un recurs comunicatiu més
Un aspecte que considero de vital importància i del qual es parla en diferents punts es refereix a la importància de mostrar al nen a ser crític amb la informació que rep d'aquests mitjans, que aprengui a valorar els continguts que ens mostren, la seva qualitat estètica, que aprenguin a distingir ficció de realitat i sobre tot, que aprenguin que aquests mitjans son un element més a la nostra vida, que tenen importància, però que lo son tant mateix com d'altres i que s'ha de gaudir de tots. Els mitjans audiovisuals, en resultar tan atractius i còmodes per una generació que ha nascut envoltada de totes aquestes eines digitals, du el perill d'un us abusiu per part dels nens, per aquest motiu, al currículum ens remarquen la necessitat de ajudar al nen a prendre conciència d'un us moderat, crític i significatiu dels mitjans audiovisuals i les TIC.
Per tal d'aconseguir aquest objectiu ens proposen l'us de les tecnologies com un element més pel desenvolupament d'unitats i/o projectes organitzats pels docents, disposar d'un espai dedicat a aquests recursos, oferir al nen la possibilitat de gaudir de produccions audiovisuals amb la companyia de l'adult i/o la iniciació en l’ús d’alguns instruments tecnològics senzills.
Per altre banda, m'agradat molt trobar un apartat al qual es proposen les tecnologies com una bona eina per apropar l'escola a les famílies, oferint aquestes noves possibilitats per que les famílies puguin intercanviar informació amb el centre o les altres famílies.
Finalment, tot i que no es tracte d'un punt especific dedicat a la temàtica tractada, m'agradaria finalitzar aquest comentari amb un punt que trobo fonamental si en parlem de l'integració de les noves tecnologies a l'àmbit escolar. Em refereixo al punt 2, Article 8. Currículum, del Decret 71/2008, el qual ens parle de la importància planificar i tractar les activitats educatives de manera global, per tal de facilitar als infants un desenvolupament integral i la seva incorporació al sistema educatiu.
Sempre he defensat un model d'escola en el qual no es diferencien àreas de treball, on l'autonomia, la comunicació, el coneixement de l'entorn es treballen de manera conjunta i de manera significativa per l'infant. Les noves tecnologies formen part de la vida dels infants d'una manera tan natural que no ens podem permetre que no ho siguin a les escoles.
Els ordinadors, les pissarres digitals, internet, ... ens permeten treballar múltiples capacitats alhora i adaptar els objectius i continguts a les necessitats individuals de cada infant, però, sense una veritable implicació dels docents, centres educatius i tota la comunitat educativa l'única integració que aconseguim de les TIC's a les escoles es la purament física i descontextualitzada, i amb aquesta darrera frase introdueixo la meva opinió referent a la següent pregunta que na Nuria, mestra de Mitjans i recursos tecnològics a l'EI a la UIB.

Referent a les TIC, penses que a les escoles es compleix el que diu la normativa?

Realment no tinc gaire informació per contestar aquesta pregunta, ja que el meu coneixement directe sobre com es tenen en compte les noves tecnologies a les escoletes es molt insignificant, només puc parlar de la meva experiència com a practicant el curs passat a una escoleta 0-3, d'algunes visites puntuals a altres centres per realitzar alguna activitat i del que he sentit parlar a algunes companyes que han fet pràctiques a altres escoletes o sobre el que fan els seus fills. No obstant, la sensació que tinc és que l'integració de les noves tecnologies a les escoles està suposant una feina molt enriquidora per alguns docents però, pel contrari, una tortura per alguns altres.
En la meva opinió, aquestes dues maneres diferents de acollir les TIC, en part, te molt a veure amb la ja coneguda bretxa digital i en part per la absència de suport que necessiten les escoles per adaptar-se a uns canvis que s'han produït massa ràpid. Per la meva experiència, tal com vaig poder comprovar l'any passat mentres feia les meves pràctiques, els centres necessiten una petita empenta per incorporar les noves tecnologies com un element més de treball, per trobar el veritable sentit d'aquestes potents eines que formen part de la nostra vida diària i no com una feina afegida que se'ls ha imposat i que han de tenir en compte per poder reflectir-lo a la memòria del centre.
A més, donada la situació actual, en molt centres ja fan prou feines per atendre les necessitats bàsiques dels seus alumnes, no obstant, tot i que ho considero una realitat de pes, en moltes ocasions la por a lo desconegut es la principal barrera que els centres han de superar per fer front a aquesta realitat que és la societat de l'informació.
Amb tot això el que vull dir es que, personalment, crec que, tot i que a moltes escoles ja disposen de pissarres digitals, internet i d'altres eines tecnològiques, encara queda molt camí per que la incorporació de les noves tecnologies, tal com es planteja a la normativa sigui una realitat al sistema educatiu actual. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario